Водородни технологии

General Motors и Honda ще разработват заедно водородни горивни клетки.

Honda Целта на двете компании е да се намалят технологичните разходи

Ново сътрудничество в автомобилния сектор ще започнат General Motors (GM) и Honda Motor Co. Двете компании съвместно ще разработват водородни горивни клетки през следващите седем години. Обменът на ноу-хау ще помогне за намаляването на технологичните разходи и се прави с основна цел отговаряне на засилените глобални изисквания за намаляване на вредните емисии.

Съединението прави бизнеса

Представители на двете компании коментират пред Reuters, че взаимната им работа ще бъде съсредоточена и върху изграждането на инфраструктурата, необходима за зареждане на автомобили на водород. В сегашния си вид тя е скъпоструваща и е една от причините този вид леки коли да не са толкова атрактивни. “General Motors гледа на водорода като на една от възможните алтернативи, която да намали глобалната зависимост от петрола”, коментира Стив Гирски, заместник-председател на GM.

Автомобилите на водород имат по-висока себестойност от колите на ток, но представляват интерес за големите компании в бранша, които имат ресурса и необходимото ноу-хау за разработката им. Предимствата пред електромобилите не са малко. С едно зареждане автомобилите на водород се движат до пет пъти по-дълго и не се зареждат средно осем часа. Honda има опит в сектора. Японската компания е разработила единия от само двата модела автомобили на водород в САЩ – Honda FCX Clarity. Съвместната работа с General Motors се очаква да даде първите си резултати през 2015 г.

Проблемите 

Една от причините автомобилите на водород да не са толкова масови e високата цена на платината, необходима за протичането на химическата реакция в двигателя. Така също липсата на достатъчно водородни станции прави автомобилите на водород неконкурентни на конвенционалните леки коли. GM и Honda ще работят съвместно и в тази насока, като основната им цел ще е разработването на по-евтини компоненти за станциите.

Обменът на ноу-хау не е ново явление в автомобилния бранш. Toyota Motor Corp и BMW AG също разработват технология за по-достъпни автомобили на водород. Съвместната работа на Daimler AG, Ford  и Nissan пък ще е съсредоточена изцяло върху изграждането на по-евтини водородни станции. Значими резултати от обединените усилия обаче се очакват едва към края на десетилетието.

Tagged

Hyundai ще започне масово производство ix35 Fuel Cell Electric Vehicle

2HH0201
На 26 февруари 2012 г. в производстевения си цех в Услан, Hyundai представи първия бял модел автомобил с водородни горивни клетки – ix35 Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV). Компанията е първия производител, който ще започне масово производство на поточна линия на автомобил с нулеви емисий, задвижван с водород, предназначен за бизнес нуждите.

„С модела си с водородни горивни клетки – ix35 Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV), Hyundai води пътя към бъдеще на нулеви нулеви емисии“, каза вице президента на компанията, Еок Джо Ким. „Модела с водородни горивни клетки  ix35 е най- екологичният автомобил в индустрията и доказва, че водородните технологиии с горивни клетки прилагани в ежедневието не са химера.

Автомобилът с водородни горивни клетки ще бъде един от 17те поръчани за бизнес нужди превозни средства в Копенхаген, Дания и Сконе, Швеция. В рамките на инициативата за изчистване на въглеродните емисии до 2025г., общината на Копенхаген, ще бъде снабдена с петнадесет автомобила с водородни горивни клетки ix35 за нуждите на бизнеса. Два автомобила от същия модел ще бъдат предоставени на Сконе, Швеция.

Копенхаген е пертньор на учредения с подкрепата на ЕС проект „Водороден автомобилен транспорт в Европейскитете градове“ (HyTEC), чиято цел е създаването на две големи центъра за хибридни коли в Лондон и Копенхаген. И двата града са взели политически решения да бъдат от първите приложили водородните технологии и ще работят съвместно в пан- европейското партньорство, за осъществяването на този план.

Хюндай възнамерява до 2015г. да изработи 1 000 автомобила с водородни горивни клетки с цел отдаване под наем на публичния и частния бизнес, основно в Европа. В тези страни, ЕС създаде водородна пътна карта и инициира изграждането на водородни станции.

След 2015 г. с намалени разходи за изработка и разработена инфраструктура от водородни станции, Hyundai ще започне производството на автомобили с водородни горивни клетки за потребителски нужди.

Моделът ix35 с водородни горивни клетки е с производителност подобна на конвенционалния такъв и позволява бързо презареждане. Колата е регистрирала повече от два милиона навъртяни мили в пътни условия в Европа, САЩ и Кореа.

През януари 2013г., автомобилът ix35 спечели престижната награда FuturAuto, на моторното шоу в Брюксел, като първият автомобил на водородни горивни клетки ще бъде показан на авто изложението в Женева настоящата година.

Tagged

Водороден Hyundai ix35

Корейският автомобилостроител Hyundai Motor Company е готов с разработката на поредното поколение автомобил с водородни горивни клетки – ix35 Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV). Возилото е оборудвано със 100-киловатова система с горивни клетки и два резервоара за водород (700МВ/5,6кг).

Водородният автомобил е практичен, колкото познатите бензинови возила, заявяват от корейската компания. Тестовете показват разход на гориво от 3,23л/100км, който гарантира пробег от около 650 километра с едно зареждане (толкова, колкото обикновен бензинов автомобил), а двигателят може да бъде задействан дори при температура -25°С, уточняват те.

Автомобилът е конструиран с 95% корейски части, а пробегът му с едно зареждане е с 55% по-висок, отколкото този на второто поколение автомобил с водородни горивни клетки на Hyundai – Tucson FCEV (370 км).

До момента водородната програма на Hyundai е калкулирала над 2 милиона километра. Тестовете ще продължат поне още няколко години – до 2015, когато трябва да се появи продуктовата версия на Hyundai ix35 FCEV.

Tagged

Първият български водороден автомобил 2011

През 2010 година Техническият университет (ТУ)-София и Българското водородно общество (БГ Н2 Общество) започнаха компановането на първият български автомобил захранван от водород на база горивни елементи.

Електромобилът конструиран от екип на ТУ беше съоръжен със стек от горивни елементи. Енергията за задвижване на електромобила беше съхранена не в акумулатори, а за пръв път в България под формата на водород. Първите изпитания на автомобила започнаха в началото на 2011 г., а стека от горивни елементи, внос от Китай,  беше стартиран един месец преди международното състезание      SHELL ECO-MARATHON.

През месец май 2011 г. в град Lausitz, Germany се проведе традиционното състезание SHELL ECO-MARATHON в което участваха над 3000 участници от целия свят.

Първият български водороден  автомобил на основата на горивни елементи и пуснат в експлоатация от Техническият университет -София и БГ Н2 Общество се класира на ПРИЗОВОТО ЧЕТВЪРТО МЯСТО, пред хиляди участници от целия свят.

Развитието на проекта на напълно нов и автономен водороден автомобил  продължава и в момента. С новият автомобил, проект 2012 г., Техническият университет – София и БГ Н2 Общество ще участват в нови световни надпревари.

Tagged

Нови перспективи в използването на горивата

На последния 18-ти Световен конгрес по водородни технологии, съпътстван с изложение Република България беше представена от БГ Н2 Общество. Конгресът се проведе през месец май 2010 г. в град Есен, Германия и на него бяха представени последните тенденции и перспективи за използването на горивата в следващите десетилетия.

От представената диаграма ясно се очертава тенденцията, че от 2020/30 година нуждите от енергия ще започне да превишава възможностите за добив на въглеродни горива от природни източници и тогава възобновяемите източници на енергия ще придобият решаващо значение. До 2100 г. възобновяемите източници ще играят основна роля в производството на енергия.

 

Tagged

Водородните технологии в образованието

 

На изложението в Есен, Германия, бяха представени продукти предназначени за лабораторни упражнения и демонстрация по водородни технологии за ученици, студенти и млади специалисти на по-големите световни производители като Parma Industries, Heliocenris, Helion.

Tagged

Когенерационни системи за отопление и електрификация

На Световния конгрес по водородни технологии в Есен, Германия 2010, бяха представени първите системи за едновременно получаване на топлина и електричество с висока ефективност.

Когенерационните системи за отопление и производство на електричество (Combined Heat and Power systems – CHP) представляват системи за превръщане на природния газ във водород, при което отделящата се топлина се използва за отопление. След това полученият водород се превръща в електричество посредством горивни елементи.

Ефективността на тези системи надхвърля 96%, което значително оправдава вложените средства.

 

Tagged

Еврокомисарят Algirdes Semata обяви € 20 данък върху въглерода


Страните  членки на ЕС трудно осъзнаха необходимостта от създаването на  данък върху въглерода. На 13 април Комисарят по данъчната политика на ЕС очерта плановете за проект за нова директива. Проектът за данъка върху въглерода се базира на интензитета на енергията като гориво, а не на обем и ще освободи горивата, произведени от биомаса и електроенергия, които вече са обложени с данъци съгласно режима на ETS.

Преработената директива за енергийно данъчно облагане ще позволи на държавите-членки да направят най-доброто за използване на данъчното облагане и предлага разделянето на минималните данъчни ставки на две части:
• Първата би могло да се основава на емисиите на CO2 на енергийния продукт, и ще бъде определен на € 20 за тон CO2.
• Другите ще се основават на енергийното съдържание, т.е. на реалната енергия, която  даден продукт произвежда  измерена в Гигаджаули (GJ). Минималната данъчна ставка ще бъде определена на € 9.6/GJ за моторни горива, и € 0.15/GJ на гориво за отопление. Това ще важи за всички горива, използвани за транспорт и отопление.

Това предложение ще окаже положително влияние за възобновяемите енергийни източници и насърчаване на потреблението на енергийни източници, излъчващи по-малко CO2. В момента най-замърсяващите енергийни източници, парадоксално, най-малко се облагат с данъци. Напротив, биогоривата са сред най-сериозно натоварените източници на енергия, независимо от ангажимента на ЕС за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в транспорта. Новото предложение ще премахне тези несъответствия. Като социален аспект,  се взима в предвид възможността домакинствата на държавите-членки да бъдат напълно независими от други източници на енергия, която е употребявана в домакинствата.
Дългият преходен период (до 2023) ще даде възможност на отрасъла да се адаптира към новата структура, за пълно привеждане в съответствие на данъчното облагане на енергията.
В  предишни дискусии на Европейската водородна асоциация (ЕВА) с Комисията е обсъждано, че плановете за новият данък за въглерода могат да ускорят въвеждането на водорода. ЕВА ще разгледа и плановете на Комисията за използването на водорода като гориво.

 

Tagged

Европейският съюз (ЕС) забранява конвенционалните превозни средства, работещи в населени места до 2050 г.


На 28 март 2011г.  Европейската комисия представи своята нова Бяла книга “Пътна карта за създаване на Единна Европейска транспортна зона – към конкурентно и ефективно използване на ресурсите на транспортна система” (COM2011/144). Тя прие “пътна карта” от 40 конкретни инициативи за следващите десет години за изграждане на конкурентна транспортна система, която ще повиши мобилността, ще премахне основните проблеми  в ключови области, като  растежа на разхода на гориво и заетостта.

ЕС заяви позицията си:

- до 2030 г. да намали  с 50% броя на конвенционалните превозни средства, работещи в населени места.;

- да намали зависимостта на Европа от вноса на петрол;

- до 2050 г.  да намали въглеродните емисии в транспорта с 60%.
ЕС включи изискването ефективно да бъде организирано взаимодействието на товарният транспорт за дълги и кратки разстояния. В “пътната карта” се посочва, че “това може да бъде изпълнено с ниски емисии на градските автомобили. Използването на електрически, водородни и хибридни технологии не само ще намали емисиите във въздуха, но също така и шума. За тази цел по-голямата част от товарния транспорт в градските райони, ще се организира  през нощта. ”
Комисията също така посочи, че ще проучи възможността за създаването на европейска рамка за подпомагане на плановете за градска мобилност в европейските градове, както и да включи градската мобилност в евентуално партньорство за иновации за създаването на „Интелигентни градове”.

 

Tagged

Технологията на бъдещето започва сега

BMW Hydrogen 7

BMW Hydrogen 7 е първият готов за серийно производство автомобил захранван с водород. Двигателят с вътрешно горене дава добра производителност без почти никакви емисии, което го прави пионер на бъдещата мобилност.
Според официалния сайт на BMW (bmw.com) от прототипа са раздадени 100 броя на известни личности за тестване.

Философията, която лежи зад идеята е, че водородът може да се генерира от вода посредством възобновяеми източници (като енергията на слънцето и вятъра) и той намалява зависимостта от горива и полезни изкопаеми. Резултатът е т.нар. ‘водороден цикъл’: водата се превръща във водород и после става обратно на вода, без всякакви вредни емисии, обещавайки неизчерпаеми ресурси.

Като гориво за автомобил, водородът се използва по два начина: като с помощта на горивни елементи се произвежда електричество за електрическо задвижване или като създадения от BMW двигател с вътрешно горене. Основното преимущество на ДВГ е неговата ‘бивалентност’: може да бъде захранван с водород и с бензин. Това го прави приложим в настоящите времена, когато все още няма изградена инфраструктура за водорода. Което дава възможност за плавен преход от изкопаемите горива към регенеративните.
Новите автомобили имат два резервоара – за бензин и за водород, което позволява, когато няма водородна газостанция, автомобилът да работи на бензин.

(по материали на BMW Hydrogen 7BMW CleanEnergy)


Tagged