Водородни технологии

Технологията на бъдещето започва сега

BMW Hydrogen 7

BMW Hydrogen 7 е първият готов за серийно производство автомобил захранван с водород. Двигателят с вътрешно горене дава добра производителност без почти никакви емисии, което го прави пионер на бъдещата мобилност.
Според официалния сайт на BMW (bmw.com) от прототипа са раздадени 100 броя на известни личности за тестване.

Философията, която лежи зад идеята е, че водородът може да се генерира от вода посредством възобновяеми източници (като енергията на слънцето и вятъра) и той намалява зависимостта от горива и полезни изкопаеми. Резултатът е т.нар. ‘водороден цикъл’: водата се превръща във водород и после става обратно на вода, без всякакви вредни емисии, обещавайки неизчерпаеми ресурси.

Като гориво за автомобил, водородът се използва по два начина: като с помощта на горивни елементи се произвежда електричество за електрическо задвижване или като създадения от BMW двигател с вътрешно горене. Основното преимущество на ДВГ е неговата ‘бивалентност’: може да бъде захранван с водород и с бензин. Това го прави приложим в настоящите времена, когато все още няма изградена инфраструктура за водорода. Което дава възможност за плавен преход от изкопаемите горива към регенеративните.
Новите автомобили имат два резервоара – за бензин и за водород, което позволява, когато няма водородна газостанция, автомобилът да работи на бензин.

(по материали на BMW Hydrogen 7BMW CleanEnergy)


Етикети: . Постоянна връзка

Вашият коментар